ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ЛОКАЛНА БИБЛИОТЕКА, ВЕЛЕС

НОВОСТИ ОД БИБЛИОТЕКАТА

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Промоција на книгата „Невообичаен Велигден“ од авторот Емилија Златкова-Анастасова

Промоција на книгата „Невообичаен Велигден“ од авторот Емилија Златкова-Анастасова

На 23.05 2022 година во Медијатеката беше промовирана книгата „Невообичаен Велигден“ од авторот Емилија Златкова-Анастасова, во организација на Лока...

Локалната библиотека „Гоце Делчев“ учествуваше на Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“

Локалната библиотека „Гоце Делчев“ учествуваше на Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“

Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес со ученичката Ангела Арсовска, победник на Општинскиот натпревар „Млади библиотекари“ 2022 учествуваше на Р...

Прва промоција од Поетскиот караван „СТИХУВАЛКИ 2022“

Прва промоција од Поетскиот караван „СТИХУВАЛКИ 2022“

Денес, 13.5.2022год, пред  Ликовниот салон се одржа првата промоција  од Поетскиот караван „СТИХУВАЛКИ 2022“, како дел од проектот поддржан од Минис...

Ангела Арсовска победник на натпреварот „Млади библиотекари 2022“

Ангела Арсовска победник на натпреварот „Млади библиотекари 2022“

Денес во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес,  се организираше Општинскиот натпревар „Млади библиотекари 2022“, на кој учествуваа ученици од ос...

Одбележан Денот на Локалната библиотека „Гоце Делчев“

Одбележан Денот на Локалната библиотека „Гоце Делчев“

Нашиот патрон Гоце Делчев ќе рече: „Јас го разбирам светот како поле на културен натпревар меѓу народите“ Токму таа културна наобразба започнува ...

Книгата доживеана како најдобар пријател на детето

Книгата доживеана како најдобар пријател на детето

По повод Светскиот ден на литературата за деца, 2 април, Локалната Библиотека „ГоцеДелчев“ Велес во соработка со Клубот на писатели „Коста Солев Рац...

Поетско читање по повод Светскиот ден на поезијат

Поетско читање по повод Светскиот ден на поезијат

Денес во Локалната библиотека „Гоце Делчев“, во соработка со Клубот на пистаели Велес ученици од средните училиштата како и ученици од ООУ „Кирил и...

Доделени наградите од литературниот конкурс на тема „Пред споменикот на Делчев“

Доделени наградите од литературниот конкурс на тема „Пред споменикот на Делчев“

Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес, ги додели наградите на наградените учесници од распишаниот конкурс на тема „Пред споменикот на Делчев“ . ...

Добитници на  литературниот конкурс  на тема „Пред споменикот на Делчев“

Добитници на литературниот конкурс на тема „Пред споменикот на Делчев“

По повод распишаниот конкурс на тема „Пред споменикот на Делчев“ Локалната библиотека  „Гоце Делчев“ Велес ги награди следниве учесници: Поезија ...

(ВИДЕО) Интервју со младата поетеса Бојана Спасовска

(ВИДЕО) Интервју со младата поетеса Бојана Спасовска

По повод 150 години од раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека подготви неколку активности во чест на нашиот патрон. Како поддршка на младите ...

(ВИДЕО) Локалната библиотека одбележува 150 години од раѓањето на Гоце Делчев

(ВИДЕО) Локалната библиотека одбележува 150 години од раѓањето на Гоце Делчев

Во Македонија денеска се одбележуваат 150 години од раѓањето на револуционерот Гоце Делчев, визионерот, кој пред повеќе од еден век го разбра светот...

Нови наслови од Издавачката куќа „Три“

Нови наслови од Издавачката куќа „Три“

Да ѕирнеме во пишаниот свет на „Три“. Да нѐ понесе зборот низ просторот и времето. Да воздивнеме по изгубената љубов, да ја пронајдеме половин...

Награден конкурс на тема „Пред споменикот на Делчев“

Награден конкурс на тема „Пред споменикот на Делчев“

По повод 150 години од раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес објавува награден конкурс на тема „Пред споменикот на Делче...

Се навршуваат 113 години од раѓањето на Кочо Рацин

Се навршуваат 113 години од раѓањето на Кочо Рацин

На 22 декември пред 113 години   е роден  КОСТА СОЛЕВ РАЦИН , авторот на стихозбирката „Бели мугри“  поради која се смета за основоположникот на сов...

Сто години од раѓањето на Блаже Конески

Сто години од раѓањето на Блаже Конески

На 19 декември, пред 100 години во прилепското село Небрегово, е роден академик Блаже Конески, еден од најистакнатите македонски културни дејци, пис...

Известување

Известување

Известување   Почитувани читатели, Поради изведување на градежни работи (промена на под) Библиотеката нема да работи  на 30.11. 2021г.(вторник) и...

82 години од печатењето на „Бели мугри” на Кочо Рацин

82 години од печатењето на „Бели мугри” на Кочо Рацин

Денес се одбележуваат 82 години од печатењето на збирката поезија на македонски народен јазик „Бели мугри“ од Коста Солев Рацин. Со само 12 творб...

Ева Дејановска и Нена Стојковска лауреати на Детските Рацинови средби

Ева Дејановска и Нена Стојковска лауреати на Детските Рацинови средби

Во чест на безвремениот Коста Солев Рацин и годинава се одржаа Детските Рацинови средби. Во салата „Бели Мугри“ во Локалната библиотека „Гоце Делчев...

Го одбележавме 9 Ноември, Денот на Општина Велес

Го одбележавме 9 Ноември, Денот на Општина Велес

Со свечена седница во салата „Бели Мугри“ во Локалната библиотека „Гоце Делчев“, Општина Велес го одбележа 9 Ноември, Денот на градот. Во своето обр...

Час во библиотека

Час во библиотека

Учениците од четврто и петто одделение од ООУ„Васил Главинов“ Објект 2, заедно со својот наставник Васко Бојчев на 28.10. 2021 год. ја реализираа  а...

Промоција на книгата „Птица со скршени крилја“ од Хаснија Авдовиќ Зековиќ

Промоција на книгата „Птица со скршени крилја“ од Хаснија Авдовиќ Зековиќ

На 16.10.2021 год. во Ликовниот салон со почеток во 19 часот се одржа промоцијата на книгата „ Ptica slomjenih krila“ (Птица со скршени крилја) од Х...

И јас сакам приказна за добра ноќ

И јас сакам приказна за добра ноќ

Денес , Локалната библиотека „Гоце Делчев“  Велес ја реализираше активноста „И јас сакам приказна за добра ноќ“  со децата од ОЈУДГ „Димче Мирчев“ О...

Литературен и ликовен конкурс за 54. „Детски Рацинови средби“

Литературен и ликовен конкурс за 54. „Детски Рацинови средби“

Организацискиот одбор на 54. „Детски Рацинови средби“ распишува литературeн и ликовен конкурс на тема: „Детските сништа во мугрите“.Право на учество...

ПРОЕКТ ЗБОГАТУВАЊЕ НА КНИЖЕВНИОТ ФОНД

ПРОЕКТ ЗБОГАТУВАЊЕ НА КНИЖЕВНИОТ ФОНД

Во просториите на медиотеката на Локалната библиотека„Гоце Делчев“ од Велес во периодот од 20.09.2021 до 30.09.2021 се организираше изложба на книги...

Прва активност од проектот „Од книгата научив“

Прва активност од проектот „Од книгата научив“

Локалната библиотека „Гоце Делчев“-Велес како прва активност на проектот „Од книгата научив“ на 27.9 и 30.9. 2021г. реализираше литературни работилн...

Наставници од Велес се обучуваа за уредување и преведување на „Википедија“ на Македонски јазик

Наставници од Велес се обучуваа за уредување и преведување на „Википедија“ на Македонски јазик

Граѓанското здружение „Глам Македонија“ во соработка со „Вики Клуб Велес“ и Локална библиотека ,,Гоце Делчев”  Велес денеска реализираа обука за про...

Одбележан Светскиот ден на поезијата, 21 Март

Одбележан Светскиот ден на поезијата, 21 Март

Локалната библиотека„Гоце Делчев“ Велес и Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“во просториите на медиотеката денес на 19.03.2021 го одбележаа Свет...

Промоција на монографијата „Ало Тончо-Бардот на велешката чалгија“ од м-р Трајче Малинов

Промоција на монографијата „Ало Тончо-Бардот на велешката чалгија“ од м-р Трајче Малинов

Во организација на Локалната библиотека„Гоце Делчев“ - Велес на 10.03.2021 година во салата на Општина Велес се одржа промоција на монографијата „...

Промоција на новата книга „Неверство“

Промоција на новата книга „Неверство“

По повод 8 ми март во медиотеката на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес се реализираат два настани: 1. Промоција на новата книга „Неверство“ ...

Меѓународниот ден на мајчиниот јазик и промоција на Списанието Велес бр 21

Меѓународниот ден на мајчиниот јазик и промоција на Списанието Велес бр 21

На 21 февруари се одржа промоција на Списанието Велес бр 21 кое го издава Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“ од Велес. Голема благодaрност до п...

Меѓународниот ден на дарување книги се одржува на 14 ти февруари

Меѓународниот ден на дарување книги се одржува на 14 ти февруари

Меѓународниот ден на дарување книги се одржува на 14 ти февруари. Главната цел на овој ден е книгите да стигнат во рацете на повеќе деца.Идејата е д...

Во пресрет на 14 Февруари - Денот на љубовта, виното

Во пресрет на 14 Февруари - Денот на љубовта, виното

Во пресрет на 14 Февруари - Денот на љубовта, виното, Локалната библиотека„Гоце Делчев“ Велес, за сите љубители на пишаниот збор организираше изложб...

Промоција на книгата„Среќната девојка“

Промоција на книгата„Среќната девојка“

12 февруари он лајн Промоција на книгата „Среќната девојка“ на ученичката Вероника Саздовска.  

4 февруари раѓање на Гоце Делчев

4 февруари раѓање на Гоце Делчев

На 4 февруари одбележавме 149 години од раѓањето на еден од најистакнатите македонски национални херои и борци за независна и слободна Македонија. ...

Светскиот дена на читањето на глас 01.02.2021

Светскиот дена на читањето на глас 01.02.2021

Одбележан е светскиот ден на читањето на глас на ден 01.02.2021 По повод Европската година на гласното читање,прогласена од Европската организација...

Денот на прегратките

Денот на прегратките

Резултати од распишаниот конкурсот на фотографија на тема: „Денот на прегратките низ моја фотографија“ по повод одбележувањето на 21ти Јануари ,,Ден...